Hagyományosan nagypéntek a tojásfestés napja, de mivel mi nagyrészt kemény tojásokat festünk, ezért húsvét vasárnap délután szoktuk ezt megtenni. A kész tojásokat éjszakára hűtőbe tesszük, hogy biztosan megőrizzék fogyaszthatóságukat, mire a locsolókhoz kerülnek. Ezek a tojások, akármilyen szépek, a húsvétot követő héten rakott krumpliba kerülnek, így nem csak környezetvédelmi okból, hanem ezért is fontos, hogy olyan festéket használjunk a díszítéshez, amely teljesen ártalmatlan az egészségre. 

Mielőtt megkezdenéd a tojásfestést, válogasd át a friss tojásokat: válassz egyenletes, szép formájú tojásokat a festéshez, és alaposan tisztítsd meg őket mosogatószerrel, így jobban megfogja őket a festőlé. A tojáshéj eredeti színe befolyásolja a festett tojás színét. A kedvenc festőlé-alapanyagom a hagymahéj. Én a vöröshagyma és a lilahagyma héját vegyesen teszem a főzőlébe, de lehet külön is, a vöröshagymáé barnáspiros, a lilahagymáé bordós piros színt eredményez. Együtt szép, mélyvörös színt adnak, szerintem a legszebben a nem túl világos héjú, barnás tojásokon mutat. Az előkészítés a tojásdíszítés előtt egy nappal történjen, hogy időben elkészüljenek a szépséges húsvéti tojások. Szombaton nap közben egy 5 l-es lábosba beleteszem a korábban gyűjtött hagymahéjakat, kb. 20-25 hagyma héját, majd felöntöm vízzel. Takaréklángon szoktam főzni, órákig, amíg sötét vörös lesz a lé. Akkor leszűröm, a héjakat a komposztra ki lehet dobni. A tojásokat este ebben a lében főzöm meg a szokásos módon, majd a lángot lezárom, de éjszakára benne hagyom a tojásokat a festőlében. Ha kis levélkékkel, virágokkal szeretnéd díszíteni őket, akkor nem szükséges leszűrni a vizet, a hagymahéjakkal együtt is főhetnek a tojások, illetve ázhatnak főzés után a hagymahéjas festőlében. Ezt a technikát berzselésnek hívják, és a kevésbé vállalkozó kedvű tojásdíszítők is gyönyörű húsvéti tojásokat készíthetnek vele. A megtisztított, válogatott tojásokat egy picit meg kell nedvesíteni, lóherét, ibolyát, barackvirágot vagy más, cakkos levelet vagy virágot rásimítani a nedves felületre, majd egy négyzet alakúra vágott nejlonharisnya darabba szorosan bekötözni, és a lébe tenni. Néhány órával később, vagy akár reggel a tojásokat ki lehet venni, eltávolítani róla a harisnyát és a levélkét, szárazra törölni és olívaolajjal vagy szalonnabőrkével fényesíteni. Mostanában a kedvenc technikám a karcolás. Mivel itt nem nejlonharisnyában, hanem csupaszon teszem a tojásokat a festőlébe, ezért a levet leszűröm, hogy a hagymahéjak ne tapadjanak rá a tojásra, és egyenletesen tudja megszínezni őket a lé. Reggel kiveszem és áttörlöm őket, ha minden a terv szerint alakult, szép egyenletesen mélyvörös színű tojások várnak díszítésre. A szárazra törölt tojásokat árral, pengével vagy nagyobb tűvel karcolom, a héjra finoman rányomva az eszközt, vékony vonalban lekarcolva a festett réteget. A minta a tojáshéj eredeti színében mutatkozik meg. A karcolt tojásokat is lehet olívaolajjal vagy szalonnabőrkével fényesíteni, miután elkészültek. 

A festőlé a főzőedényt is megszínezi, de kókuszrostból készült EcoCoconut súrolóval viszonylag könnyen le lehet dörzsölni az edény faláról az elszíneződést. A zománc edényeket erősebben megfogja a lé. A hagymahéjon kívül más növényekkel is próbálkozhattok. Kevésbé erőteljes, de szép sárga  színt ad a kurkuma, kék színt a vöröskáposzta. A csalán, a petrezselyem, a kávé nekem csak egészen világos héjú tojáson mutatott szépen. A hagymahéj nekem azért igazi kedvenc, mert tulajdonképpen konyhai hulladék, amely mielőtt a komposztra kerül, még egyszer szerepet kap.  

Minden évben készítek egy kifújt tojást emlékbe, évről-évre gyűlnek, mintáikkal emlékeztetnek az elmúlt évek fontosabb eseményeire, őrzik egy időszak kedves díszítőtechnikáját és környezetbarát díszei az ünnepnek. 


Szeretetben megélt, boldog húsvétot kívánok nektek!


Easter - without plastic
Green ideas for Easter...
Safe Suncare
...
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like
Zöld Mami 18 April 2019

Natural egg painting

Így készítsetek lenyűgöző hímes tojásokat húsvétra - természetesen. Elevenítsd fel a régi hagyományokat és hazsnálj növényeket a húsvéti tojás festéséhez, díszítéséhez....
views: 1849 read more ⟶