Kenyeret sütni fárasztónak és bonyolultnak tűnhet annak, aki még nem próbálta, de egyáltalán nem az. Időigényes, de inkább úgy értve ezt, hogy a környékén kell lenni, amíg kel és sül. A házi kenyér legnagyobb előnye számomra, hogy sokkal kevésbé morzsálódik, mint a bolti, nejlon nélkül, sűrű szövésű vászonban napokig élvezhető, fogyasztható marad, illetve pontosan tudom, hogy mi van benne, hogy nem köhögte le már néhány vásárló, mire az enyém lett, nem ejtette le az utcán a fuvaros és egyéb rémélmény sem történt vele, amivel néha találkozni a neten és a megélt életben. 


Nekem van dagasztógépem, ez elvégzi helyettem a munka nehezebb részét, de gép nélkül is bele lehet vágni a kenyérsütésbe, Zita barátnőm mindig így készíti. Az ő receptjét adom most tovább nektek, mert bár én sok recept alapján sütöttem már kenyeret, de ezt szeretjük a legjobban. A mi öttagú családunknak egy ekkora kenyér 2-3 napig elegendő. Előfordul, hogy kisebb kenyeret sütök, akkor a hozzávalók mennyiségét arányosan csökkentem.


Hozzávalók: 

75 dkg BL 80-as kenyérliszt (váltogatva szoktam fehér kenyérlisztet, más alkalommal fele rész fehér, fele rész graham lisztet, vagy pedig tisztán graham vagy teljes kiőrlésű lisztet használni)

30 g friss élesztő

2 ek olíva olaj

1,5 tk só

1 csipet cukor

kb. 4 dl langyos vízElkészítés: 


A száraz hozzávalókat a dagasztógép teknőjébe öntöm, belemorzsolom az élesztőt, elindítom a gépet, majd lassan hozzáadagolom az olajat és a vizet. Ha túl száraz a keverék, óvatosan lehet még vizet adni hozzá, ha pedig ragacsos, meg lehet hinteni még egy kis liszttel. Ha sima gömböccé állt össze, kiveszem a dagasztókart, letakarom a teknőt és 20 percig kelni hagyom. Akkor átgyúrom egyszer kézzel, majd újabb 15-20 percig kel. Kiveszem a tésztát, lisztezett felületen megformázom (kirándulásra hosszú, vékony kenyeret sütök), tepsire teszem, bevagdosom a tetejét, ahogy kedvem tartja (most a 2 nagy X a kedvencem), majd amíg a sütő előmelegszik 230°-ra, ismét kelni hagyom – ez az én sütőmnél kb. 5-8 perc. Ha elérte a kiválasztott hőfokot, a kenyér tetejét vizes kézzel átsimítgatom, majd betolom a tepsit a sütőbe és 10 percig ezen a hőfokon sütöm. Utána mérsékelem a hőfokot 180°-ra és sütöm 35 percig. Ha szép piros a teteje, kiveszem, sütőrácsra teszem és hagyom kihűlni. 

Amikor nagyon ügyes vagyok, nem csak finom lesz, hanem szép is, de ha valami nem alakul tökéletesen, legfeljebb nem lesz kiállítási példány, akkor is lesz annyira finom, mint a bolti, sőt! Legutóbb a kisfiam alaposan megöntözte vízzel a tésztát, egy lapos pacsni lett a végeredmény, de jó ízű volt, hát megettük. Gyerekek mellett az is előfordul, hogy tovább kel a szükségesnél, az is a szépsége rovására megy.


Kenyeret sütni nem ördöngösség, próbáljátok meg bátran! 

Water-saving household
On the occasion of World Water Day, Dora tells us how they try to live with her families in a more water-saving way in their homes....
What's going in to the water what we use?
Dora's advice for ecofriendly washing and cleaning to avoid unnecessary pollution of our waters....
Dóra
Pest mellett nőttem fel, de most már egy 1200 lelkes Veszprém megyei településen vagyok otthon. Könyvtáros vagyok,, két kislány és egy kisfiú édesanyja.
read more ⟶
Leave a comment
Note: HTML is not translated!
You might also like