Előbb-utóbb szeretném teljesen kiiktatni az életünkből a
nagyüzemi állattartásból származó tojást. Idén nem is vettem már ilyesmit, de
mivel tartunk 8 tyúkot, akik a nagy legelőn kapirgálás mellett napi 5-6 tojást tojtak a hidegek beállta előtt, eddig nem voltam rászorulva, hogy a helyettesítést
próbálgassam. A vacogós reggelekkel azonban elkezdődött az őszi átállás a tyúkudvarban:
már csak 1-2 tojást találok a fészekben. Így eljött az ideje, hogy elkezdjem próbálgatni, hogyan helyettesíthetném a tojást, első lépésként a süteményfélékben.
Szeretem a minőségi, házi ennivalókat, de nem szeretek sokat pepecselni a
konyhában, így egyszerűen elkészíthető hozzávalókat akartam összerakni. Az is
célom volt, hogy ne tengerentúli növénnyel próbálkozzam, ezért választottam a
tojás helyettesítésében a lenmagot. Szerettem volna, ha rögtön a vaj
helyettesítését is meg tudom oldani, hasonlóan helyi, házi, növényi
alapanyaggal, ezért napraforgómagból készítettem növényi vajat. Nem akartam
kifejezetten vegán receptet használni, az érdekelt, működik-e a csere hagyományos recepttel. Az eredmény nagyszerű lett, annak ellenére, hogy a napraforgónak jellegzetes
íze van, ez a süteményben nem érződött, inkább olyan volt, mintha elnyelné a
cukor édességét.
A tojásszerűen kocsonyás hozzávaló így készül: 1 ek. lenmagot kávédarálóval megőröltem, majd leöntöttem 3 ek vízzel és állni hagytam kb. 10 percig. Ez 1 adag, amely 1 közepes méretű tojásnak felel meg.
Napraforgóvajat nagyjából úgy készítettem, ahogy a mogyoróvajat szoktam: napraforgómagot késes aprítóban őröltem addig, amíg kicsapódott belőle az olaj, és krémszerűvé vált. 1-2 ek olajjal krémesítettem. A kész napraforgóvajat a receptben írt vaj mennyiségének megfelelő mennyiségben használom a süteménynél.
Most pedig jöjjön a fenntartható sütim receptje, vagyis a
barackos muffin - tojás- és vajmentesen
Hozzávalók:
- 3 adag lenmag-tojás
- 12 dkg cukor
- 15 dkg napraforgóvaj
- 30 dkg liszt
- 2/3 cs sütőpor
- 3 dl őszibarackpüré (más, lédús gyümölcsből készített püré is jó)
- 5-10 dkg étcsokoládé
A lédús barackokat forró vízbe mártottam, ezután könnyen lehúztam a héját, kimagoztam és botmixerrel pürésítettem. A cukrot
kikevertem a lenmagtojással, majd hozzáadtam a napraforgóvajat és a barackpürét, majd a sütőporral elkevert lisztet. A végén kanállal forgattam bele a csokoládét. Olajjal kikent muffinformába kanalazva, 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett 18’ alatt megsül.
A csokoládé helyett lehet ugyanannyi apróra vágott diót tenni a tésztába, ebben az esetben baracklekvárral kínálom.
(Nagyon apró betűs post scriptum: a fotón még muffinkapszlis sütik vannak, mert annyi kapszlim volt, hogy még mindig van belőle itthon, talán sosem fogy el, mementója régi életemnek amikor még nem tudtam kikapcsolni azt a kis hangot, amely azt motyogta, hogy fogyassz! Vásárolj! Fogyassz!)