A barátaink körében is nagy meghökkenést váltott ki, amikor – szigorúan családi szinten -próbálkoztam a mosható WC papír bevezetésével, csak a kisdolgokhoz. A családom megvétózta, erre nem voltak felkészülve (talán én magam sem…), így a WC papír kis- és nagy témákban is marad, így pedig meg kellett találnom a leg környezetbarátabb megoldást, amit a bambusz Wc papír jelentett. Annyit azonban megtettünk, hogy odafigyelünk arra, hogy annyit használjunk, amennyi szükséges, illetve, a WC használatot követő mosakodással is tudjuk csökkenteni a felhasználásra kerülő papír mennyiségét. Így ritkábban kell WC papírt vásárolni, ami kevesebb csomagolóanyag hazavitelét is jelenti.  

Az én családomban van olyan, aki idegenkedik a textil zsebkendőtől, megértem, annak ellenére, hogy én kifejezetten szeretem ezeket. Jó alternatíva a bambusz papírdobozos zsebkendő, pláne, ha a doboz újrahasznosított papírból készült. Otthonra viszont érdemes megbarátkozni a textil zsepikkel. 

Ti tudjátok, hogy valójában milyen célból gyártják a fültisztító pálcikát? Hiszen a fül külső részeit egy vékony textillel (pl. a tetra pelenka) is meg lehet tisztítani, ha bevizezzük, szappanozzuk, esetleg olajozzuk, a hallójáratba meg köztudottan nem tanácsos benyúlkálni. (Tegye fel a kezét, aki mégis meg szokta tenni, na ugye..!) Akár piszkáljuk vele a fülünket, akár nem, szinte mindenki látta a fotót a műanyag fültisztító pálcikán kapaszkodó csikóhalról, és talán azt is mindenki hallotta, hogy lassan üt a műanyag pálcikák végórája, betiltás lesz a sorsuk. Én a bambusz mellett tettem le a voksom, azt vásárolom, amíg fel nem hagyok az egészségtelen fülpiszkálással, vagy rá nem jövök, hogy mihez nélkülözhetetlen ez a pici vattás pálcika. 

A műanyag körömkefét egy ideje lecseréltem fa alapanyagú kefére, de nekem az a tapasztalatom, hogy ez kevésbé tartós. Még tesztelgetem, egyelőre annyival nem tartom rosszabbnak a fát, hogy emiatt visszatérjek a műanyagra. A fa WC kefével azonban még nem mertem próbálkozni, pedig van ilyen alternatíva.

Egyszer réges-régen, amikor az első saját lakásomat kezdtem belakni még Budapesten, rácsodálkoztam, hogy a tesómék sosem vesznek légfrissítőt. Kicsit elgondolkodtam ezen, és rájöttem, hogy teljesen igazuk van. Általában a mellékhelyiségeket lehet valamilyen módon szellőztetni, illetve a WC rendszeres tisztítással nem áraszt bűzt (úgy sem, ha ez a tisztítás nem klóros szerekkel történik), de alkalmanként egy-két csepp jó minőségű illóolajat cseppentve a WC csésze vizébe, ad egy kis pluszt is. 


Ha már illatokról van szó, bár viszonylag lassan ürül ki a deo stift vagy golyós dezodor flakonja, a legtöbb fürdőszobában ez is jelen van. Nekem ezzel is óriási szerencsém van, a fentebb is említett füvesasszonyság ilyet is készít és a golyós üveg is visszaváltható nála. Mivel sokan foglalkoznak kézműves kozmetikumokkal, érdemes lehet utánanézni, hogy van-e a környéken ilyen lehetőség. (Persze, ahogy az internetes információknál, itt is jó egy kicsit gyanakvónak lenni és utánanézni, kérdezni annak is, hogy aki készíti, mennyire megbízható, valóban rendelkezik-e a szükséges tudással a házi kozmetikumkészítéshez.) 

Az a tapasztalatom, hogy amikor a külső-belső feltételek optimálisak (egészséges vagyok, eleget iszom, nem éri a bőröm extrém hatás, mint az uszoda klóros vize vagy túlzott napsugárzás), akkor testápolóra nincs is szükségem. Néha azonban mégis kell használnom. A helyi kencekészítő testápolót is kever, és ennek a tégelyét is visszaváltja, ami környezeti szempontból maga a főnyeremény, ám én még nem találtam meg nála azt a kencét, amiért lemondanék a kedvenc drogériai testápolómról. Enyhítő körülmény (magam előtt), hogy ritkán használom és a flakonja újrahasznosítható műanyagból készül. Egy pici testápolót vagy shea vajat szoktam flanel kendőre is tenni, hogy lemossam a szemceruzával és szempillaspirállal felrakott sminket. A kendőcskéket mosógépben mosom 60 fokon törülközőkkel, előtte pedig kézzel kiöblítem őket egy kis mosogatószerrel. 

Ami ezek után maradt, mert nem találtam egyáltalán alternatívát vagy olyat, ami számomra elfogadható lenne, az a sminkeléshez használt eszközök és a hajgumi (meg persze az említett testápoló). Nagyon kíváncsi vagyok, hogy nektek milyen csomagolási vagy egyéb hulladék keletkezik ezeken kívül a fürdőszobátokban. Vajon tudok helyette mást javasolni? 


Meríts szupererőt kedvenc őszi tökös receptjeinkből!
Ínycsiklandó tökös receptek őszi hétvégékre....
Zöld Mami
Zöld Mami
tovább ⟶
Írj hozzászólást
Megjegyzés: A HTML kódok nem engedélyezettek!
Talán ez is tetszhet