Ha ősz, akkor tök – így elhoztuk kedvenc sütőtökös receptjeinket, amivel egészséges, mégis a magyar konyhaművészethez méltó fogásokat készíthetsz.

A töknek kiemelkedően magas a rosttartalma, magjában pedig fontos ásványi anyagok rejtőznek, mint az E-vitamin, szelén, mangán, réz és a cink; míg a leve fontos szerves nátriumforrás.

Úgyhogy irány a konyha!


Leves:

Nincs is jobb, mint egy melengető, tartalmas finom leves az őszi napokon. Mi a kicsit rendhagyóbb angolszász verzióra szavazunk! Óriástökből, vagy sütőtökből (pézsmatök) készítsd.

Laktató sütőtökkrém leves baconnel

Hozzávalók:

egy evőkanál növényi olaj (ha olívát használsz, figyelj, hogy ne extra szűz legyen)

egy közepes méretű, finomra vágott hagyma

150 gr minőségi bacon, apróra vágva 

500 gr sütőtök

1 liter alaplé (csirke-vagy zöldségleves)

100 ml tejszín

3 evőkanál pirított tökmag

tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

Először is a tököt hámozd meg, szedd ki belőle a magokat és vágd közepes méretű kockákra.

Majd egy fazékban hevítsd fel az olajat. Dinszteld meg a hagymát: egy csipet sóval főzd alacsony lángon 10 percig, amíg üveges lesz (folyamatosan keverd, hogy ne égjen oda). Adj hozzá 60 gr bacon-t és főzd további 5 percig, amíg a bacon zsírja kisül. Ezután vedd feljebb a tűzhelyet közepes hőmérsékletre, add hozzá a sütőtököt és az alaplevet. Forrás után vedd lejjebb a tűzhelyet és párold addig, amíg a tök megpuhul- körülbelül 40 perc. Öntsd fel tejszínnel, forrald fel újra, majd vedd le a tűzhelyről. Merd le a tetejéről a folyadék egy részét, majd pürésítsd össze a sütőtököt addig, amíg bársonyos állagot kapsz. Majd tedd vissza a tűzhelyre és forrald össze a lemert lével.

A maradék bacon darabokat pirítsd meg egy kis olajon. 

Tálalás:

Merj ki egy-egy tányérnyi levest, majd szórj rá pirított bacont és tökmagot. Közvetlenül a tálalás előtt adj hozzá 2 csepp tökmagolajat, az extra ízért;)

   



Kímélő sütőtökkrém leves (vegán verzió)

Hozzávalók:

egy evőkanál növényi olaj (ha olívát használsz, figyelj, hogy ne extra szűz legyen)

500 gr sütőtök

1 liter zöldségleves alaplé (csirke-vagy zöldségleves)

100 ml növényi krém főzéshez

szerecsendió

bors

3 evőkanál pirított tökmag

tökmagolaj a tálaláshoz

Elkészítés:

Először is a tököt hámozd meg, szedd ki belőle a magokat és vágd közepes méretű kockákra.

Majd tedd egy fazékba és töltsd fel alaplével úgy, hogy az bőven ellepje. Egy csipet sóval forrald össze. Utána vedd lejjebb a tűzhelyet és párold addig, amíg a tök megpuhul- körülbelül 40 perc. Öntsd fel tejszínnel, forrald fel újra, majd vedd le a tűzhelyről. Merd le a tetejéről a folyadék egy részét, majd pürésítsd össze a sütőtököt addig, amíg bársonyos állagot kapsz. Majd tedd vissza a tűzhelyre és forrald össze a lemert lével, miközben folyamatosan kóstolgatva beállítod a fűszerezését.

Tálalás:

Merj ki egy-egy tányérnyi levest, majd szórj rá pirított tökmagot. Közvetlenül szervírozás előtt adj hozzá 2 csepp tökmagolajat, az extra ízért;)


Sütőtökös édesburgonya püré (VEGÁN)

A legszuperebb őszi köret, bátran állíthatjuk!

Hozzávalók:

1 nagyobb édesburgonya

25 dkg sütőtök

őrölt bors

fehérbors

1 ek. olívaolaj (nem extra szűz)

szerecsendió

édes fűszerkömény

Elkészítés:

Vágd az édesburgonyát és a sütőtököt közepes méretű kockákra. Tedd fel főni annyi vízben, hogy éppen ellepje. Párold őket puhára (körülbelül 40 perc kell hozzá). Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd pürésítsd össze őket, miközben folyamatosan adagolod hozzá az olívát (ettől lesz selymes az állaga). A pürét forrald fel még egyszer, ez alatt állítsd be a fűszerezését. Az igazán karakteres ízért adj hozzá egy kevés fehérborsot is. 

Szervírozd köretként.

  


Sütőtökös csokigolyó Szafitól (vegán, paleo)

Hozzávalók:

100 g párolt sütőtök

50 g víz

120 g Szafi Fitt süteményliszt 

1 ek. kakaópor


Elkészítés:

A tököt a vízben krémesre turmixoljuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval.

Ezután kis golyókat formázunk. Lehet kókuszreszelékbe forgatni vagy csokiba mártani. Én most így szerettem.

Lusztig Enikő ínycsiklandozó sütőtökös csokigolyókat készített, és ezt írta róluk:

„Ez itt 4 adag abból a mennyiségből, ami a receptben van, a külsején meg mák, kakaópor, matcha por, mandula. A sárga színűekbe a kakaópor helyett kókuszreszelék van, és abba is lett megforgatva!”

 

A képet Lusztig Enikő készítette


ZÖLDMAMI PRO tipp: ha eltérő színűeket szeretnél, használd a Rawnice ételfestékeit, így nem csak extrán színes, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag is lesz a golyó:)

Az eredeti receptet ITT találod.


Pihenés: 

Természetesen, a jól megérdemelt pihenés sem maradhat ki:)

Sütőtökös latte

Hozzávalók:

2 ek. sütőtök püré

300 ml növényi tej (mi a vaníliás rizsitalra tesszük a voksunkat)

fahéj, szegfűszeg, gyömbér

50 ml eszpresszó

méz, vagy eritrit ízlés szerint (elhagyható)

PRO: az igazán színes latte-hoz – 1 tk. Dunaliella Salina ételfestéket;)


Elkészítés:

Egy edényben forrald össze a sütőtököt a növényi itallal, miközben fokozatosan add hozzá a fűszereket és a kávét. Kész is!

Díszítésként tejszínhabot/ növényi habkrémet és fahéjat használj!:)


A nagy hulladékcsökkentési célkitűzés - harmadik lépés
Fürdőszoba-kihívás, siker: 85%...
A nagy hulladékcsökkentési célkitűzés- három és feledik lépés
Fürdőszoba- kihívá: egyre közelebb a zéró hulladék fürdőszobához. Dóra további kalandjai a zéró hulladék otthon megvalósításában. Az igazi kihívást úg...
Zöld Mami
Zöld Mami
tovább ⟶
Írj hozzászólást
Megjegyzés: A HTML kódok nem engedélyezettek!