Ma egy könnyen, akár vegán módon is elkészíthető receptet hoztam. Nagyon finom, ropogós, de nem túl kemény, és nem szétesős zabkeksz, amely iskolába, munkahelyre, kirándulásra kiváló nassolnivaló, de príma alap egy jó kis pohárkrémhez is. Bár mi nem folytatunk vegán életmódot, a legtöbb süteményt lenmagból készült tojáshelyettesítővel sütöm, mert tökéletesen működik így is, ezért itt nem látom szükségét a tojáshasználatnak. A vaj a süteményekben általában jól helyettesíthető napraforgómagból készített növényi vajjal. Ezek elkészítési módja egyszerű, ebben a korábbi posztban írtam arról, hogyan történik.
Hozzávalók:
18 dkg vaj (ha vegán, akkor napraforgóvaj)
12-15 dkg cukor (kókuszcukor, vagy kristálycukor, amit szívesebben használsz)
2 adag lenmag alapú tojáshelyettesítő (azaz lentojás, 1 ek őrölt lenmagból és 3 ek vízből készül/adag)
20 dkg zabpehely (kisebb és nagyobb szeműt vegyesen szoktam beletenni)
20 dkg liszt (lehet teljes kiőrlésű, de fehér is jó) + 1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk kardamom
1 tk fahéj
10 dkg apró szemű aszalt gyümölcs (almakocka, vörösáfonya vagy mazsola, lehet vegyesen is)
1 nagyobb alma durvára reszelve
A vajat, a cukrot és a lentojást kikeverem. A száraz hozzávalókat egy másik tálban összekeverem, beleöntöm az aszalt gyümölcsöt és a masszával összeforgatom. Beleöntöm a reszelt almát, alaposan összekeverem, majd állni hagyom kb. 2 órán át, hogy a zabpehely megszívja magát nedvességgel. Ezután diónyi golyókat formázok, kilapítva tepsibe teszem őket. Nem kell nagy távolságot hagyni a kekszek között, mert alig nő meg. 180 fokon, kb. 15 percig sütöm, rácson hagyom kihűlni.
Könnyű dolgozni ezzel a masszával, gyerekeket is be lehet vonni a munkába, élvezettel formáznak, lapítanak.
Nagyon finom, a kisfiam sosem bírja kivárni a kóstolással, hogy fotót készítsek a kekszekről...